Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΕΣΠΑ για χρηματοδοτηση

Σε πλήρη ακινησία έχουν οδηγηθεί οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και τις ΑΠΕ, καθώς έχουν επηρεαστεί από το περιβάλλον αβεβαιότητας που επικρατεί στην οικονομία και την έλλειψη χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες.

Σε αυτά έχουν προστεθεί η αβεβαιότητα γύρω από το ΔΕΣΜΗΕ και η έλλειψη ρευστότητας του διαχειριστή, το πάγωμα των πιστώσεων
από τα περίφημα ινστιτούτα εξαγωγικών πιστώσεων αλλά και η μη εφαρμογή – προσώρας – της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα που προέκυψαν γύρω από το καυτό ζήτημα της χρηματοδότησης των επενδύσεων στην ενέργεια στο πλαίσιο του συνεδρίου ενέργεια και ανάπτυξη του ΙΕΝΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα προβλήματα ρευστότητας και χρηματοδότησης αναφέρθηκαν όλοι οι ομιλητές, ακόμη και εκείνοι που δε συμμετείχαν στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που επικεντρώθηκε στη συγκεκριμένη θεματολογία.

Πέρα από τις διαπιστώσεις, ξεχώρισε πάντως, η τοποθέτηση πρόταση του προέδρου του ΕΣΗΑΠΕ και ισχυρού άνδρα του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα Γιώργου Περιστέρη, ο οποίος κατέθεσε πρόταση για «ξεμπλοκάρισμα» των εγγυήσεων των ινστιτούτων εξαγωγικών πιστώσεων ξένων κρατών. «Για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα θα μπορούσαν π.χ. να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις – collateral κονδύλια του ΕΣΠΑ. Σχετικές προτάσεις έχουν υποβληθεί στο γραφείο του κυρίου Υπουργού» τόνισε ο κ. Περιστέρης.

Επιστημονική φαντασία
Σήμερα το άγχος των εταιρειών των εταιρειών είναι πως θα εξασφαλίσουν την αποπληρωμή της χρηματοδότησης που πήραν στο παρελθόν. Το πρόβλημα είναι τεράστιο όταν το χρέος του ΔΕΣΜΗΕ προς τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής φτάνει στα 50 εκατ. ευρώ, τόνισε ο γενικός διευθυντής της Ήρων Θερμοηλεκτρική Δημήτρης Γεωργαντώνης. Ο ίδιος χαρακτήρισε «σενάριο επιστημονικής φαντασίας» τη χρηματοδότηση σήμερα νέων επενδύσεων υπογραμμίζοντας ότι το μείζον σήμερα είναι να υπάρχει μία συνέπεια και συνέχεια στην αγορά, ώστε εάν καταφέρει κάποιος να πάρει δάνειο να μην κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Πρώτη φορά
Ποτέ στη χώρα δεν υπήρχε τόσο μεγάλη δυσκολία στη χρηματοδότηση και ένδεια κεφαλαίων, τόνισε από την πλευρά του ο Λ. Ντόλκας από την Kantor, ο οποίος υποστήριξε ότι σε ένα βαθμό η κατάσταση ξεπερνάει την Ελλάδα καθώς υπάρχει γενικότερη στενότητα κεφαλαιακών παροχών. Ωστόσο το πρόβλημα είναι πιο έντονο όταν αφορά τη χώρα που βρίσκεται στην «κορυφή του παγόβουνου». Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κατάσταση μπορεί να αρχίσει να αλλάζει εάν αρχίσει και υλοποιείται  η συμφωνία της 26 Οκτωβρίου. Ο κ. Ντόλκας εκτίμησε ότι η δυναμική του τομέα της ενέργειας είναι να διπλασιάσει το ρυθμό των επενδύσεων της προηγούμενης πενταετίας (10 δις ευρώ) όμως όπως είπε αυτή η δυναμική δεν υποστηρίζεται από το χρηματοικονομικό περιβάλλον. Για να ξεκινήσουν οι επενδύσεις βασική προϋπόθεση είναι η στοιχειώδης αλλαγή του περιβάλλοντος, εκτίμησε ο κ. Ντόλκας που έκανε αναφορά και στα ειδικότερα προβλήματα του τομέα της ενέργειας όπως η έλλειψη ρευστότητας του ΔΕΣΜΗΕ και η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού.

 8 χρόνια για 5 δις
Για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του 20-20 τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής του ΕΜΠ Π. Κάπρος θα πρέπει να γίνουν σοβαρές επενδύσεις στα δίκυτα ΑΠΕ. Για αυτές έχουμε μπροστά μας 8 χρόνια στα οποία θα πρέπει να επενδυθούν πάνω από 5 δις ευρώ (στα δίκτυα ΑΠΕ, ενίσχυση του συστήματος, διασυνδέσεις των νησιών, διεθνείς διασυνδέσεις). Τίθεται το ερώτημα μήπως η Ελλάδα με τη δυσπραγία της και την αποτυχία της κινδυνεύει να μείνει έξω  από την πρόοδο που θα συντελεστεί ούτως ή άλλως στην Ευρώπη,  κατέληξε ο κ. Κάπρος.

Μονόδρομος η 26η Οκτωβρίου
Υπάρχουν επενδυτές που ενδιαφέρονταν για επενδύσεις στην Ελλάδα και σήμερα είναι επιφυλακτικοί, τόνισε ο Μ. Ζωζωνάκης από την Εμπορική Τράπεζα, ο οποίος αναφερόμενος στα προβλήματα του τραεπζικού συστήματος είπε ότι από το 2009 μέχρι σήμερα είχαμε μείωση της ρευστότητας και των καταθέσεων κατά περίπου 70 δις, γεγονός που άνοιξε μια μεγάλη ψαλίδα μεταξύ χορηγήσεων και κεφαλαιακής βάσης. Η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών επιβαρύνεται και από την απόφαση για κούρεμα, οπότε πλέον οδηγούμαστε σε ανακεφαλαιοποίηση ύψους 30 δις, είπε ο κ. Ζωζωνάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εάν δημιουργηθεί ένα καθεστώς ασφάλειας στο μακροοικονομικό περιβάλλον αυτό θα επηρεάσει την επιστροφή ρευστότητας και σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση θα δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να προχωρούν με καλύτερο ρυθμό στις χρηματοδοτήσεις για την οικονομία. Ειδικά για την ενέργεια, ο κ. Ζωζωνάκης τόνισε ότι για να υλοποιηθεί ο  στόχος του 2020 για τις ΑΠΕ χρειάζονται απαιτήσεις σε κεφάλαια περίπου 25 δις. Για να υλοποιηθεί ο στόχος στην επόμενη 8ετία χρειάζονται άμεσες ενέργειες στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον και χρειάζεται και η συνδρομή διεθνών τραπεζών, τόνισε. «Αυτό δε σήμερα δε συμβαίνει και  η Ελλάδα μένει να καλύπτεται από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η όποια χρηματοδότηση γίνεται από οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων, οι οποίοι και εκείνοι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, αντιμετωπίζουν την κάλυψη των επενδύσεων στην Ελλάδα με επιφυλακτικότητα και δεν ενεργοποιούνται ιδιαιτέρως. Οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου είναι μονόδρομος για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον» κατέληξε το τραπεζικό στέλεχος.

ΠΗΓΗ ENERGYPRESS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ