Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Γη υψηλης παραγωγικότητας : Ερωτηση στη βουλη

Το σύνολο σχεδόν των αιτήσεων που έχουν γίνει για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με τον υφιστάμενο νόμο Μπιρμπίλη για τις ΑΠΕ, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, αφορά σε γη υψηλής παραγωγικότητας, πράγμα που σημαίνει ότι μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την τροπολογία του Νόμου Σκανδαλίδη,
ολόκληρο σχεδόν το επενδυτικό «κύμα» αντιμετωπίζει προβλήματα και έχει μπλοκαριστεί.

Πρόκειται, όπως αναφέρουν στο energypress παράγοντες του χώρου περίπου για 10.000 επενδυτές που αντιμετωπίζουν το παράλογο φαινόμενο να μην μπορούν να υλοποιήσουν τις έτοιμες κατά τα άλλα επενδύσεις τους, τη στιγμή που στην ίδια γη υψηλής παραγωγικότητας «μπορούν να γίνουν τα πάντα εκτός από… ΑΠΕ». Δηλαδή, ακόμα και όσοι καταφέρουν να ξεπεράσουν το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη χρηματοδοτήσεων από τις Τράπεζες, βρίσκουν μπροστά τους ένα νέο εμπόδιο που είναι η απαγόρευση, ουσιαστικά, της εγκατάστασης ΑΠΕ σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
Το πρόβλημα φέρεται να το έχει αντιληφθεί η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ που κινείται προς την κατεύθυνση του να εκπονηθεί και υπογραφεί σύντομα η κρίσιμη Κοινή Υπουργική Απόφαση, ή να υπάρξει νέα τροπολογία σε νόμο που να «διορθώνει» το θέμα.

Ποιο είναι το πρόβλημα
Το νέο πρόβλημα με τις αδειοδοτήσεις φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων δημιουργήθηκε καθώς η διάταξη που είχε εισαγάγει η Τίνα Μπιρμπίλη στον νόμο για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι (3851) σύμφωνα με την οποία επιτρεπόταν η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι ποσοστού 1% σε κάθε νομό, «καταργήθηκε» με τροπολογία που έχει περιληφθεί, χωρίς να γίνει γνωστό, σε νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς που πέρασε από τη Βουλή ο υπουργός Γεωργίας κ. Σκανδαλίδης.

Με την τροπολογία που περιελήφθη στο νόμο του υπουργείου Γεωργίας, παύει να ισχύει το «πράσινο φως» για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ. Έτσι, πολλές πολεοδομίες της χώρας έχουν ουσιαστικά πάψει να δίνουν έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας σε επενδυτές οι οποίοι επιχειρούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε τέτοιες εκτάσεις (πρόκειται για πολύ μεγάλο μέρος των ιδιόκτητων εκτάσεων της ελληνικής περιφέρειας) δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους σχεδιασμούς και στα προγράμματα των επενδυτών. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι δεν μιλάμε μόνον για αγρότες – επενδυτές αλλά για κάθε έναν που θέλει να εγκαταστήσει σταθμούς ΑΠΕ σε γη υψηλής παραγωγικότητας, είτε την έχουν στην κατοχή τους είτε την έχουν νοικιάσει κ.λπ.

Πρόβλημα είναι πιθανόν να υπάρξει ακόμα και για όσους έχουν λάβει τη σχετική έγκριση κατά το διάστημα που ισχύει ο νόμος Σκανδαλίδη επειδή πιθανόν κάποιες πολεοδομίες δεν τον… γνώριζαν.

Ερώτηση στη Βουλή
Όπως αναφέρεται σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή:
Γίνεται αντιληπτό ότι από την ημερομηνία δημοσίευσης του ν.3851/2010, οι υποψήφιοι επενδυτές σε έργα Α.Π.Ε., προέβησαν σε αγορές αγροτεμαχίων και σε διαδικασία αδειοδοτήσεων των έργων τους, χωρίς να τους απασχολεί ο χαρακτηρισμός του αγροτεμαχίου, από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς επιτρεπόταν ακόμη και σε Γ.Γ.Υ.Π., σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νόμο και την εγκύκλιο εφαρμογής του.

Με τη δημοσίευση, όμως, του ν.4015/2011, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας σταμάτησαν την έκδοση χορήγησης του επιτρεπτού της εγκατάστασης Φ/Β σταθμών σε Γ.Γ.Υ.Π., αναμένοντας την, από το άρθρο 21, προβλεπόμενη Κ.Υ.Α.

Επιπλέον και οι αρμόδιες Υπηρεσίες Περιβάλλοντος δεν εκδίδουν Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για Φ/Β σταθμούς, που δεν τους έχει χορηγηθεί, από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, η άδεια του επιτρεπτού της εγκατάστασης σε Γ.Γ.Υ.Π., καθώς, σύμφωνα με το άρθρο 21 του ν.4015/2011, οι διατάξεις περί επιτρεπτού εγκατάστασης έργων Α.Π.Ε. σε Γ.Γ.Υ.Π. αρχίζουν να έχουν ισχύ δέκα ημέρες μετά τη δημοσίευση της προβλεπόμενης Κ.Υ.Α., που προαναφέραμε.

Από τα προαναφερθέντα γίνεται σαφές ότι πολλοί υποψήφιοι επενδυτές έχουν περιέλθει σε δεινή κατάσταση, καθώς ήδη έχουν αγοράσει αγροτεμάχια που είναι χαρακτηρισμένα ως Γ.Γ.Υ.Π. και, επιπλέον, λήγουν οι προθεσμίες των όρων σύνδεσης της Δ.Ε.Η. Α.Ε., χωρίς οι ίδιοι να μπορούν να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, λόγω της μη χορήγησής τους, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, εξ αιτίας του άρθρου 21 του ν.4015/2011.

ΠΗΓΗ  ENERGYPRESS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ