Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Μικροαντιστροφείς

Σύμφωνα με το pv magazine και ερευνα του ims research οι μικροαντιστροφείς που χρησιμοποιούνται στα φωτοβολταικά προβλέπεται να εχουν αυξηση πανω απο 100% καθε χρόνο.

Τί σημαίνει μικροαντιστροφέας και ποια τα πλεονεκτήματα του; Πότε Αξίζει ; Να βάλω;


Η διαφορα με τους παραδοσιασκούς 
Ολα τα φωτοβολταικα συστήματα δουλεύουν πανω κατω με τον ιδιο τρόπο. Εγκαθιστώνται σε σημείο που εχει μεγάλη ηλιοφάνεια πχ ταρατσα, σκεπή και οταν ο ηλιος χτυπα τα πανελ παράγουν ανάλογα με την ενέργεια που λαμβάνουν ρεύμα σε DC μορφή. To DC διοχετεύεται μέσω καποιων strings σε ενα μεγαλο αντιστροφέα που η κύρια δουλειά του ειναι να μετατρέψει την ηλιακή ενέργεια σε AC. To ΑC ειναι η μορφή του ρεύματος που εχουμε στο σπίτι.

Oταν ομως δεν υπαρχει ταυτιση μεταξυ της ιδεατής μεγιστης ενέργειας (MPPT) κάθε πανελ, μειώνεται η συνολική ενέργεια που παράγει το σύστημα. Η πρόκληση με το σενάριο αυτό ειναι οτι λογω του μήκους των καλωδίων μεταξύ του αντιστροφέα και των πανελ υπάρχει ενα μέρος της ενέργειας που χάνεται στο δρόμο. Υπαρχουν οι μικρο αντιστροφείς που στοχο εχουν να αλλαξουν ολα αυτά. Αντί ενος μεγάλου αντιστροφέα, υπάρχουν πολλοί μικροί, για την ακρίβεια ενας σε καθε πανελ. Μόλις το 2008 υπήρξε το πρώτο εμπορικό μοντέλο από την enphase.

Ποια ειναι τα Πλεονεκτήματα του Microinverter
- Mειώνονται οι απώλειες από τα καλώδια
- Kαλός οπου υπάρχουν σκιάσεις γιατι χανει απόδοση μονο το συγκεκριμένο πανελ που σκιάζεται. Συνήθως με τον παραδοσιακό αντιστροφέα η απόδοση του συστήματος καθορίζεται από το χαμηλότερο σε απόδοση πανελ.
- Μπορείτε να παρακολουθήσετε την αποδοση του καθε πανελ ξεχωριστά
- Μπορείτε να αλλαξετε /να προσθέσετε/να αφερέσετε ενα πανελ (οποιασδήποτε μαρκας και ισχύς) χωρίς να επηρεάζεται η απόδοση των άλλων.
- Στην ουσία οσον αφορά την εγγύηση του προιόντος, δεν θα χρειαστεί να χρεωθείτε την αποστολή του πανελ στην χώρα προορισμού, αφού μπορείτε να εγκαταστήσετε οποιαδήποτε πανελ.
- Υψηλές εγγυήσεις σε σχέση με τους παραδοσιακούς 12, 20, 25 κτλ χρονια

Ποια ειναι τα Μειονεκτήματα του microinverter
-Είναι ακριβότερος από τους συνήθεις. Ειδικα για μεγάλα εργα το κόστος ξεφεύγει.
-Στα μεγάλα έργα (π.χ 1MW) θα χρειαστεί μεγάλος αριθμός μικροαντιστροφών (Π.Χ 5000 πανελ με 5000 μικροαντιστροφείς) και κατα συνέπεια και οι πιθανότητες να σας χαλάσει ενας από αυτές ειναι μεγαλύτερος απ'οτι να σας χαλασει ενας από τους μεγάλους .
- Στα μεγάλα εργα το εργατικό κόστος εγκατάστασης (συμφωνα με τεστ της kaco ) ειναι 2-3 φορές μεγαλύτερο.
- Δεν εχει αποδειχθεί η μαρκα διάρκεια ζωής τους

Κινητικότητα στους προμηθευτές μικροαντιστροφών
Οι μικροαντιστροφείς ειναι μια τεχνολογία πρωτοποριακή.  Παρ'ολο που οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται ειναι προς το παρον λίγες,  πανω απο μια ντουζίνα προμηθευτές μπαίνουν σε αυτό το τμήμα της αγοράς, συμπεριλαμβανομένου και του ηγέτη της αγοράς των αντιστροφέων sma που αναμενεται το 2012 να τον λανσάρει  αλλα και της power one. Από την αλλη, εταιρίες εχουν αρχίσει να ενσωματώνουν στο πανελ απευθείας τους μικροαντιστροφείς (π.χ. solarbridge) ή να μειώσουν τα κόστη όπως Involar, enecsys, direct grid. Αλλες εταιρίες οπως η solaredge, tigo, azuray ακολουθούν διαφορετικό δρόμο.


Αργεί η ευρεία αποδοχή τους
Aπό την άλλη βέβαια υπάρχουν αρκετοί λογοι που καθυστερεί η επεκταση τους, αφού η πρόβλεψη χρησης τους για το 2014 είναι λιγοτερο απο 10% της παγκόσμιας εγκαταστηθείσας ισχύς.

-Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο IMS RESEARCH, ενας λογος ειναι οτι οι εγκαταστάστες στην Ευρώπη εχουν συνηθίσει τους παραδοσιακούς αντιστροφείς. Επιπλέον σύμφωνα με το αρθρο της kaco δεν ειναι οτι καλύτερο να σε "ενοχλεί" ο πελάτης για ενα πανελ που δεν αποδίδει σωστά!
 - Ενας αλλος λογος ειναι οτι παρόλο που εχουν συνήθως εγγύηση 20-25 χρόνια, δεν εχει ακόμα αποδειχθεί πόσο μπορούν να διαρκέσουν.
- Το καθ'αυτό κοστος

 Το pv magazine και η έρευνα του ims research ,προβλέπει οτι θα ειναι πολύ επιτυχημένοι σε σπίτια και σε μικρές εμπορικές εγκαταστάσεις. Eιναι ιδανικοί για σκιάσεις και για σπίτια με επιπλέον ομως κόστος. Το μέλλον και η μεγάλη αποδοχή από την αγορά θα κριθεί σίγουρα από το κόστος, την αποδοτικότητα και την αξιοπιστία τους εις βάθος χρόνου.

Προσωπικά το θεωρώ αναγκαίο οταν υπαρχουν σκιασεις η διαφορετικες κλίσεις να υπαρχουν τετοιου τυπου μικροαντιστροφείς. Τα πλεονεκτήματα ειναι εμφανή και χειροπιαστά. Τα μειονεκτήματα αν εξαιρέσουμε οτι ειναι πιο ακριβά ειναι σχετικα διατρητα.. Αν δεν υπήρχε η διαφορά τιμής θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα   ....

Το σίγουρο είναι οτι καλό ειναι να υπαρχουν επιλογές. Όπως εχω ξαναγράψει την αξία της κάθε επιλογής την ορίζει ο καθένας από εμάς για τον εαυτό του βάσει των οικονομικών του και το τι σηκώνει η τσέπη του. Εσείς τι λετε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ